MUISTOPÄIVÄKIRJA: Miksi tarvitset sitä ja miten aloitat

Muistatko vielä ensimmäisen koulupäiväsi? Entä ensisuudelmasi tai kun teit jotakin rohkeaa?

Ehkä, sillä näihin hetkiin on liittynyt paljon isoja tunteita. Vai muistatko kuitenkin sen tarinan, jota olet kertonut tuosta hetkestä itsellesi ja muille?

Muistot ovat kuin muokattava word-dokumentti. Alkuperäiseen muistoon sekoittuu ajan kanssa erilaisia näkemyksiä ja vivahteita, joita siinä ei lähtökohtaisesti ollut.

Sinun muistosi ovat kuitenkin ainutlaatuisia. Etenkin, kun ikää alkaa kertyä mittariin, on oikeasti merkityksellistä pohtia, minkälaisia kokemuksia, seikkailuja ja tarinoita elämästäsi löytyy. Mieti, kuinka ihanaa läheistesi on kuulla ja lukea niitä viimeistään sitten, kun sinusta joskus aika jättää. Ainakin minulle oli merkittävä hetki lukea edesmenneen mummoni unipäiväkirjaa. Opin tuntemaan hänet paljon syvemmin ja ymmärsin monia hänen valintojaan paremmin.

Kun aivot palauttavat mieleen muistoja, aktivoit ja parannat itsetietoisuuttasi. Kirjoittaminen aktivoi kehoa motorisesti ja sitä kautta myös aivoja. Käsin kirjoittaessa joudut prosessoimaan tekstiä enemmän, joten sen sisältö jää paremmin mieleen. Sen lisäksi päivittäinen (tai ainakin useamman kerran viikossa) kirjoittaminen parantaa työmuistia, laskee stressiä, antaa sinulle läsnäolohetken ja auttaa sinua käsittelemään menneisyyttäsi.

Miten aloitat muistopäiväkirjan kirjoittamisen

Muistopäiväkirja on yksinkertainen keino tallentaa muistoja ja hetkiä, jotka haluat säilöä. Voit aloittaa muistojen ja tärkeiden hetkien tallentamisen tästä hetkestä tai sitten voit kirjoittaa muistopäiväkirjaan tietystä ajanjaksosta (esimerkiksi: lapsuus, teinivuodet, opiskeluvuodet, reissut, ystävien ja perheen kanssa vietetty aika, elämän oppikokemukset, rohkeat hetket...) tai vain kaikista muistoista, joita haluat vaalia. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa.

Kirjoita sinulle sopivana hetkenä ja sinulle sopivaan tahtiin. Kerran päivässä, muutaman kerran viikossa tai vaikka kerran kuukaudessa. Voit ensin katsella valokuvia, kuunnella musiikkia tai jotenkin muuten palauttaa muistoja mieleesi. Palauta mieleesi tuoksuja, makuja, ääniä, värejä ja mitä muisto saa sinut tuntemaan kehossasi. Kirjoita huomiosi ylös. Nyt sinun ei tarvitse reflektoida, vaan voit vain antautua kokemaan merkittävän hetken uudelleen ja raapustaa sen paperille säilöttäväksi.

Muistathan, että pitkäkestoinen muistimme on periaatteessa rajaton. Meille syntyy uusia muistoja koko ajan, eivätkä vanhat katoa, vaikka niiden mieleen palauttaminen saattaakin vaikeutua. Ellet sitten ole muistanut kirjoittaa muistojasi ylös. ;)

Seuraava
Seuraava

31 kysymystä vuotesi reflektointiin ja uusiin unelmiin - Oletko valmis paketoimaan vuotesi?