Itsemyötätunnon kolme elementtiä, jotka sun kannattaa napata haltuun

Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että itsemyötätunto on yhteydessä parempaan tyytyväisyyteen ja elämän myönteisyyteen.

Itsemyötätunto rohkaisee kysymään, mikä tuo iloa elämääsi. Ja tiedätkö, mikä on parasta? Sinun ei edes tarvitse tietää vastausta kysymykseen, vaan tärkeämpää on esittää tämä kysymys itsellesi usein. Se vahvistaa uskomusta, että sinun tarpeilla ja toiveilla on väliä. Ne ovat tärkeitä.

Itsemyötätunnon kolme elementtiä ovat ystävällisyys, yhteinen inhimillisyys ja läsnäolo.

Ystävällisyys itseään kohtaan näkyy usein konkreettisesti merkityksellisyyden tunteen löytymisenä, Minulla on jotakin annettavaa tälle maailmalle -kokemuksena. Ystävällisyys itseään kohtaan on omien tarpeiden ja rajojen kuuntelua ja kunnioittamista, mutta myös syvimpien kehon, mielen ja sielun kuiskausten kuuntelua ja huomioimista.

Yhteisen inhimillisyyden tunnustaminen luo tasapainoa. Kaikilla on omat taistelut ja kompastuskivet. Se on inhimillistä, joten sinullakin saa olla taisteluita ja kompastuskiviä. Itsemyötätuntoa tutkinut tohtori Kristin Neff on huomannut tutkimuksissaan, että itsemyötätuntoiset ihmiset eivät mukauta toiveitaan ympäristön tahdon mukaan, mutta he eivät myöskään puske omien toiveidensa kanssa muiden yli, vaan he ottavat huomioon jokaisen tarpeet ja toiveet. Itsemyötätuntoisilla ihmisillä on myös yleensä enemmän työ- ja perhe-elämän tasapainoa.

Mindfulness auttaa meitä olemaan aitoja. Se ohjaa meitä katsomaan sisällemme selvittääksemme, mitä todella haluamme ja arvostamme elämässä. Tutkimukset osoittavat, että itsemyötätunto antaa meille mahdollisuuden tuntea ja ilmaista todellista itseämme, sen sijaan, että yksinkertaisesti noudattaisimme sitä, mitä yhteiskunta kertoo meille hyvän elämän/ihmisen mallin olevan.

POHDI ITSEMYÖTÄTUNTOA PAPERILLE JA VIE KÄYTÄNTÖÖN

Näitä elementtejä on hyvä pohtia ensin paperille, jotta ne on helpompi saattaa käytäntöön tai huomata, että nämä asiat ovat omassa elämässä hyvin.

Tässä muutama apukysymys:

-Mikä on minusta mielekästä? Koenko itselleni mielekkäissä asioissa merkityksellisyyden tunnetta?

-Miten hyvin otan huomioon tällä hetkellä omat tarpeeni ja arvoni? Miten voisin parantaa tilannetta, jos jätän itseni vaille huomiota?

-Mitä kaipaan juuri nyt? Miten voisin huomioida toiveeni?

-Osaanko olla inhimillinen muille? Entä itselleni? Mitä hyvää inhimillisyys tuo maailmaan? Miten inhimillisyys auttaisi minua?

-Mitä aitous on? Missä tilanteissa minä olen aidoin oma itseni?

-Olenko päivittäin läsnä? Mitä hyvää läsnäolosta voisi seurata?

Itsemyötätuntoa on hyvä vahvistaa myös toiminnan avulla, jotta voimme tehdä elämästämme hitusen merkityksellisempää ja mukavampaa.

Pohdi seuraavaksi, miten tuot äsken kirjoittamiasi asioita käytäntöön konkreettisten tekojen avulla. Ehkä opettelet sanomaan jämäkämmin ei tai annat itsellesi kehun, joka kerta kun näet itsesi peilistä tai ikkunasta tai ehkä olet tietoisesti enemmän läsnä. Nautit aamukahvista tai suihkusta tietoisesti.

Jos haluat syventyä aiheeseen enemmän, olet tervetullut syksyn Lempeä Badass 2.0 -valmennukseen. Keskitymme kurssilla erityisesti itsemyötätunnon ja luottamuksen kasvattamiseen, epäonnistumisen pelon ja riittämättömyyden tunteen selättämiseen sekä päästämään irti turhasta itsekritiikistä ja vähättelystä. Lisäksi pääset pohtimaan muun muassa omaa tarinaasi ja miten se vaikuttaa sinuun, vahvuuksiasi, arvojasi, rajojasi ja merkityksellisyyden tunnetta.

Edellinen
Edellinen

31 kysymystä vuotesi reflektointiin ja uusiin unelmiin - Oletko valmis paketoimaan vuotesi?

Seuraava
Seuraava

5 ideaa päiväkirjan sivujen täyttämiseen