Kuinka työskennellä sisäisen kriitikon kanssa?

Häiritseekö ilkeä sisäinen puhe sun elämää? Tai estääkö se tekemästä asioita, joita oikeasti haluaisit tehdä?

Ilkeä sisäinen puhe voi pahimmillaan lamauttaa koko kehon ja mielen, siksi haluan jakaa sinulle tämän harjoituksen, jotta opit elämään sun sisäisen kriitikkosi kanssa. Opin tämän tekniikan itse aikanaan psykologiltani.

Muista, että sun sisäinen kriitikko on syntynyt alkujaan suojelemaan sua esimerkiksi epäonnistumisilta, hylkäämisen pelolta tai häpeän tunteelta. Tämän ymmärtäminen auttaa oikeasti olemaan lempeämpi sisäiselle päsmärille.

Jos sinun on hankala paikantaa, että missä tilanteissa ilkeä ääni alkaa puhua. Kirjaa tilanteet ylös. Käytä puhelimen muistiota tai kirjoita sinulle sopivana hetkenä tilanteet ylös. Kun itsekriittisyyden laukaisevat tilanteet on paikallistettu ja ajatuksia saatu paperille, on helpompi lähteä etsimään juurisyitä sisäisen kriitikon takaa.

Vastaa ainakin näihin kysymyksiin:

  • Miksi sisäinen kriitikko aktivoituu juuri näissä tilanteissa?

  • Miltä se yrittää suojella minua?

Anna seuraavaksi sinun sisäiselle kriitikollesi nimi, niin sitä on helpompi tarkastella objektiivisesti. Mun kriitikon nimi on trolli, koska se käyttäytyy kuin nettikeskustelujen trolli. Tämä saattaa kuulostaa hassulta aluksi, mutta juttele sun ilkeän sisäisen puheen kanssa. Kun tunnistat äänen, puhuttele sitä nimellä ja kiitä huomiosta.

  • Jos kehosi lamaantuu tai ilkeistä ajatuksista on hankala irrottautua, kokeile laulaa näitä ajatuksia ääneen, vaikkapa Piippolan vaarilla oli talo -biisin tahtiin. Laulaminen on rauhoittaa kehoa, sillä se stimuloi parasympaattista hermostoa muun muassa hengityksen hidastumisen ja resonanssin kautta. Tai voit vain hyräillä. 🙂

  • Kun olet rauhoittunut, kysy mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua, jos trolli jättäisi sinut? Mihin tarvitset häntä?

Muista, että tarkoitus ei ole päästä kokonaan eroon sisäisestä kriitikosta, vaan tarkoitus on rajata tämän äänen tonttia sen verran, ettei se enää pääe sabotoimaan pyrkimyksiäsi.

  • Jos oikein innostut, niin kehityskeskustelu toimii aina. Kiitä ilkeää ääntä ja kerro sille, että se aiheuttaa puhetavallaan sinulle ekstrastressiä ja huonon mielen, joten kysy, mikä voisi olla eteenpäinvievempi tapa ilmaista asioita?

  • Pohdi sitten mitä haluaisit sanoa ilkeälle sisäille puheelle, jos pääsisit antamaan täyslaidallisen?

Kirjoita sitten puhe sisäiselle kriitikollesi. Voit kuvitella mielessäsi ilkeän sisäisen puheen istumaan vastapäätäsi. Kerro hänelle, mitä oikeasti tarvitset ja kaipaat.

Tässä vielä asia pähkinänkuoressa: Kun ilkeä sisäinen puhe nostaa seuraavaksi päätään, huomioi asia ja ole ymmärtäväinen. Pohdi, mitä sanoisin parhaalle ystävällesi kyseisessä tilanteessa ja sano samat asiat itsellesi. Muista sisäisen äänen muutos vaatii toistoja siinä, missä jonkun muunkin uuden asian opetellu.

Mä uskon suhun ja siihen, että sä osaat!

Toivon sydämeni pohjasta, että tästä harjoituksesta on sinulle apua.

Jos harjoituksesta herää kysymyksiä, kirjoita minulle joko sähköpostia osoitteeseen lempeysvalmennus@elinaiiskola.com tai pane viestiä Instagramissa @elinaiiskola

 
Edellinen
Edellinen

9 hyötyä, jotka voit saada, kun kirjoitat päivittäin

Seuraava
Seuraava

Viisi virhettä, jotka tein uupumuksen jälkeen