Viisi virhettä, jotka tein uupumuksen jälkeen
Vuoden 2020 alussa oloni oli tyhjä. Tuntui, ettei minulla ole yhtään kenellekkään enää mitään annettavaa. Tiesin, etten ole kunnossa ja nopeana ideoijana aloin kokeilla kaikenlaista oloni kohentamiseksi, joten virheitäkään ei vältytty. Siksi haluankin jakaa 5 virhettä, jotka tein parantumiseni aikana. Toivon, ettet sinä sorru näihin henkisen hyvinvoinnin matkallasi.
Postauksen lopussa jaan vielä kirjoitusharjoituksen sinulle vaikeiden tunteiden purkamisen tueksi ja hengitysharjoituksen kehon ja mielen rauhoittamiseen.
1.Good vibes only
Ensimmäinen virhe, johon sorruin oli yltiöpositiivisuus eli toksinen positiivisuus alias Good vibes only. Ajattelin, ettei ns. negatiivisille tunteille saa antaa tilaa ollenkaan. Vähättelin huonoja fiiliksiäni järkeilemällä, että muilla on asiat vielä huonommin, että kokoahan nyt itsesi.
Tai sitten yritin pakonomaisesti löytää jotakin hyvää joka asiasta. Melko pian huomasin, että joistain asioista, kuten ystävän kuolemasta, ei vain löydy mitään positiivista. (Eikä todellakaan tarvitse!)
Aloin myös välttellä tiettyjä asioita, ettei minulle vain tulisi huonoa fiilistä tai joutuisi kohtaamaan vaikeita tunteita. Jaottelin tunteet mustavalkoisesti hyviin ja pahoihin. Vaikka oikeasti tunteet ovat vain tunteita. Jokaisella niistä jokin tarkoitus. Yleensä etenkin hankalat tunteet pitävät meidät turvassa.
Kun aloitin ratkaisukeskeisen valmentajan opinnot, tajusin hyvin pian, että olen kuin painekattila, joka räjähtää hetkenä minä hyvänsä. Onneksi ymmärsin, että tunnetaitoja voi opetella läpi elämän ja itselle vaikeistakin tunteista pääsee paljon nopeammin eroon, kun on niitäkin kohtaan utelias ja etsii itselleen sopivan keinon päästää irti tunteesta.
Eihän siinä ole mitään pahaa, että yrittää etsiä asioista hyvää tai haluta olla mahdollisimman usein onnellinen, mutta kaikki tunteet ovat osa ihmisyyttä. Meiltä jää tärkeitä kehon viestejä huomaamatta, jos sivuutamme ”huonot vibat”.
2. Paluu vanhaan
Ajattelin, että kun vain ensin vähän kerään voimia, voin palata takaisin vanhaan. Vanhat tapani toimia ajoivat minut uupumukseen, joten eihän niiden kanssa voi jatkaa, ellei halua uupua uudelleen. Tärkeä osa uupumuksesta parantumista onkin rakentaa aivan uudenlaiset rutiinit, arvot ja tunnetaidot.
3. Kaikki tänne nyt ja heti
Uskoin pitkään, että joku päivä herään täynnä energiaa ja kaikki on muuttunut kuin itsestään. Eihän se niin mene. Kaikkea ei myöskään kannata yrittää korjata kerralla, vaan yksi suupalanen kerrallaan. Älä siis ahnehdi muutosten kanssa, vaan anna eheytymisellesi aikaa.
4. Takaisku, kaikki oli turhaa
Sitä toivoisi, että toipuminen tai uusien asioiden opettelu olisi yhtä tasaista nousukiitoa, mutta välillä sitä kompastelee tai kaatuu. Se kuuluu eheytymiseen ja inhimillisyyteen. Opimme paljon omasta kompastelustamme, jos vain olemme uteliaita ja myötätuntoisia.
5. Suoritin hyvinvointia
Ai, meditaatio auttaa löytämään mielenrauhan ja tasapainon. No, pannaanpa kalenteriin. Niin auttaa myös juokseminen, tanssi ja luonnossa oleilukin. Mihinkäs väliin nämä mahtuvat? Hyvinvointia tukevat asiatkin kuormittavat, jos ne tekee vain koska niin täytyy tehdä tai suorittaa niitä. Muista jättää kalenteriisi tarpeeksi tyhjää. Se tekee hyvää niin mielelle kuin keholle. Väljyys antaa aikaa itsellesi ja odottamattomille käänteille, joita tulee aina.
Kirjoitusharjoitus hankalan tunteen purkamiseen
Ota kynä ja paperia lähellesi. Voit ensin hengitellä muutaman kerran omaan tahtiisi ja sulkea silmäsi, jotta pääset paremmin kiinni tähän hetkeen ja kehosi lähettämiin viesteihin.
Kiinnitä huomio sisälläsi olevaan tunteeseen, josta haluat päästä vapaaksi. Kysy itseltäsi nämä kysymykset, älä liikaa pohdi vastauksiasi, vaan niiden vain tulla paperille.
Mikä tuo tunne on nimeltään?
Missä kohdassa kehoa tunnistat tunnetilan?
Millaiselta tunne fyysisesti tuntuu?
Minkä kokoinen tunne on?
Jos tunnetila olisi jonkun värinen, niin minkä värinen se olisi?
Entä onko se kylmä, kuuma tai neutraali?
Pohdi seuraavaksi, mikä viesti tunteella on sinulle?
Kysy vielä itseltäsi, että tarvitsenko tätä tunnetta enää tässä tilanteessa?
Kirjoita vielä lopuksi paperille: Kiitos tunteen nimi, että tulit opastamaan minua. Voit kirjoittaa tämän niin monta kertaa paperille kuin haluat.
Hengitysharjoitus kehon ja mielen rauhoittamiseksi
Voit tehdä tämän harjoituksen, milloin vain. Sen voi tehdä seisten, istuen tai maaten. Jos sinusta tuntuu sopivalta, sulje silmäsi, sillä se voi auttaa sinua keskittymään kehosi tuntemuksiin. Seuraa aluksi hengityksesi rytmiä. Tunnustele samalla, miltä sinusta kokonaisvaltaisesti tuntuu. Liittyykö siihen jotain kehollisia tuntemuksia? Mikä on vireystilasi?
Muista säännöllisesti rauhoitella itseäsi sanomalla: nyt saat vain olla, eikä sinulla ole mitään hätää. Kuulumisten jälkeen siirrä huomio hengitykseesi. Voit vuoroin seurata hengitystä ja vuoroin hengitellä rauhallisesti syvään. Näin totut vähitellen kuulostelemaan hengitystäsi ja sen erilaisia rytmejä.
Kun haluat rauhoittaa kehoasi ja hengitystäsi lisää, laita toinen tai molemmat kätesi rintakehällesi tai vatsallesi. Usein oman käden kosketus rauhoittaa. Voit tehostaa tätä silittelemällä hellästi itseäsi. Voit lopuksi siirtää kädet sydämesi päälle ja hengitellä hetken aikaa myötätuntoa ja hellyyttä itseäsi kohtaan.
Harjoitus pohjautuu Minna Martinin ja Petra Saarirannan Mielelläni kehossani -kirjan harjoitukseen.
Toivon sydämeni pohjasta, että näistä vinkeistä on sinulle apua.
Jos harjoituksesta herää kysymyksiä, kirjoita minulle joko sähköpostia osoitteeseen lempeysvalmennus@elinaiiskola.com tai pane viestiä Instagramissa.