5 ideaa päiväkirjan sivujen täyttämiseen
Englantilainen runoilija William Wordsworth on sanonut: "Fill your paper with the breathings of your heart."
Älä pohdi liikaa, miten kirjoitat, pääasia, että ylipäätään kirjoitat. Yksi lause päivässä riittää. Kirjoittaminen auttaa sinua tutustumaan itseesi ja sanallistamaan sisäistä maailmaasi.
Minä huomasin vasta päiväkirjaa kirjoittaessa, kuinka kamalia sanoja käytän itsestäni, mutta sanoittamalla ajatukseni uudelleen opin muun muassa lempeämmän sisäisen puheen.
Ja kuinka mieletöntä, että voi palata vanhoihin fiiliksiin, kun ne on kirjoitettu ylös. Muista, että sun kätesi ei kirjoita mitään, mihin mielesi ei ole valmis.
Aamusivut
Tutustuin aamusivuihin ensimmäisen kerran nelisen vuotta sitten, kun työpsykologi ehdotti niitä minulle ahdistuksen ja stressin purkua varten. Sittemmin tutustuin Julia Cameronin Luovuuden tie -kirjaan, jossa harjoitusta avataan enemmän.
Aamusivut on tarkoitus kirjoittaa heti herättyä, jolloin sisäinen kriitikko ei ole vielä herännyt. Olen itse ollut tämän suhteen joustava. Välillä kirjoitan vasta hetken hereillä oltuani, mutta on siinä jotakin taikaa, jos heti herättyään kirjoittaa.
Cameronin mukaan tajunnanvirtaa kirjoittamalla on mahdollista päästää irti päässä pyörivistä sekalaisista ajatuksista ja tehdä tilaa tärkeille ajatuksille ja ennen kaikkea luovuudelle.
Minusta on ihana tyhjentää pää heti herättyä ja aloittaa päivää hyvällä energialla, kun mieli ei suhise ideoita ja muista tämä -ajatuksia. On myös ihana pohtia omia unia, kun ne vielä aamulla muistaa. Välillä kirjoitan tajunnanvirtaa ennen tärkeää työtehtävää tai kouluprojektia tehdäkseni tilaa luovuudelle ja oikeille asioille.
Aamusivuja kirjoittaessa ei todellakaan tarvitse järkeillä. Muistan vieläkin elävästi, kun kirjoitin ensimmäiset päivät kolme sivua täyteen pää lyö tyhjää -lausetta. Tekstejä ei kirjoiteta kenellekään, ei edes itselle, joten lauserakenteita tai oikeinkirjoitusta on turha miettiä. Antaa kynän kirjoittaa, mitä mieli kertoo.
Aamusivurutiinissa on tärkeämpää kirjoittamisen säännöllisyys kuin se, mistä kirjoittaa. Cameronin mukaan sopiva määrä tekstiä on kolme sivua. Tämänkin suhteen olen ollut joustava. Kirjoitan fiiliksen mukaan joko 2-3 sivua tai vartin verran. Jos haluaa saada metodista parhaan hyödyn, aamusivuille pitää antaa aikaa. Cameronin mukaan ainakin 12 viikkoa.
Minulle on tullut harjoituksesta tärkeä aamun omahetki, ja sen kyllä huomaa poukkoilevista ajatuksista, jos on jäänyt aamulla kirjoittamatta.
Illan Rakas päiväkirja -hetki
Aina puhutaan aamusivuista, mutta kirjoittaminen on loistava iltarutiini reflektoimaan kulunutta päivää ja rauhoittamaan mieli yöunille. Kun asiat on kirjoitettu paperille, niitä ei tarvitse miettiä, että ne muistaisi vielä aamulla.
Vastaa esim. näihin kysymyksiin:
-Mikä meni tänään nappiin ja mikä meni vihkoon? (toim. huom. sanaleikit best ;) )
-Kuvaile mahdollisimman tarkasti päiväsi parasta hetkeä.
-Pura päässä pyörivät huolet ja asiat paperille.
-Mitä sellaista voisit tehdä huomenna, josta kiität myöhemmin itseäsi
Unelmapäiväkirja
Nopein tapa lisätä onnellisuutta ja saada energiaa on unelmointi. Kirjoita unelmasi samaan paikkaan ja tee askel askeleelta -suunnitelmia niiden toteutumiseksi. Tee myös lista toteutuneista unelmista.
Kirjapäiväkirja
Ah, kuinka monet tunteet, lauseet ja viisaudet jäävät unholaan, kun niitä ei kirjoita ylös. Tässä muutama apukysymys.
-Mitä ajatuksia ja tunteita kirja sinussa herätti?
-Mikä kohta kirjasta jäi erityisesti mieleesi? Miksi?
-Mitä opit kirjasta?
Unipäiväkirja
Miksi sinun kannattaa kirjoittaa unipäiväkirjaa
-Sinun on helpompi käsitellä kiperiä tunteita ja puolia
Unissa on meidän on helpompi kohdata sellaisia tunteita ja puolia itsestämme, joita usein peittelemme joko itseltämme tai muilta.
Jos aivosi ajattelet jonkin asian olevan tärkeä, on mahdollista, että tämä asia hyppää viimeistään uneesi, etenkin jos se on tukahdutettu hereilläollessa.
-Voit ratkoa ongelmia unissasi
Unissa osaamme ajatella boksin ulkopuolelta. Linkedinin perustaja Reid Hoffmann ratkoo ongelmia unissaan. Hoffmannin mukaan iso osa ajattelustamme tapahtuu alitajunnan tasolla, miksi emme siis hyödyntäisi unta luovien ratkaisujen saamiseksi.
-Voit vaikuttaa sun hyvinvointiin
Uni kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulmakivi. Jos kirjaat ylös, kauan nukuit, miten nukuit ja millä fiiliksellä heräsit, sinun on helppo huomata ylikuormittuneisuus, stressi tai muut uneesi ja hyvinvointiisi vaikuttavat asiat.
Miten päästä alkuun?
-Varaa kynää ja paperia sänkysi lähelle, jottei sinun tarvitse nousta sängystä etsimään kirjoitusvälineitä.
- Varaa hetki aikaa unipäiväkirjan kirjoittamiseen. Mieluiten heti herättyäsi, sillä unet unohtuvat nopeasti heräämisen jälkeen.
-Kirjoita mahdollisimman vapaasti ja ennakkoluulottomasti. Ranskalaisin viivoin, vapaasti kirjoittaen, mikä vain tuntuu sinulle sopivimmalta tavalta.
- Muistele ensin näkemääsi unta ja pyri sanoittamaan sitä itsellesi.
-Pohdi myös, mitä ajatuksia/merkityksiä unesi herättää sinussa.
-Jos unta on vaikea saada mieleen, käy samaan asentoon, josta heräsit. Uni jää kehomuistiin.
-Kun harjaannut, pyri kirjoittamaan unesi mahdollisimman tarkasti pienintäkin yksityiskohtaa myöten, sillä niillä voi olla olla isokin merkitys.
Bonusvinkki: Ala kirjoittaa säännöllisesti paitsi näkemistäsi unista, myös unelmistasi, tunteistasi, mielikuvistasi, oivalluksistasi ja kohtaamistasi tarinoista. Nämä kaikki ovat myös unien käyttämää materiaalia. Kaiken tämän kirjaaminen lisää itsetuntemustasi ja voit oppia havaitsemaan niiden yhteyksiä uniin.
Ei muuta kuin täyttämään tyhjien vihkojen sivuja!