Huijarisyndrooman viidet kasvot – tunnistatko itsesi?
Mä jaksan aina ihmetellä, kuinka moni kärsii huijarisyndroomasta – menestyneetkin ihmiset. Muun muassa Barack Obama, Kate Winslet ja Emma Watson ovat kertoneet kärsineensä huijarisyndroomasta.
Huijarisyndrooma on ajatusvääristymä, joka saa sinut uskomaan, että oma osaamisesi on pelkkää teatteria. Ajatus, että joku kuitenkin huomaa, kuinka tyhmä ja osaamaton olen. Liian suurissa saappaissa ja aallokossa. Sinun on vaikea hyväksyä ja sisäistää menestystäsi. Uskot, että jo mahdollisesti saavutettu menestys ei ole niinkään omaa ansiota tai seurausta omista taidoista ja kovasta työstä vaan ennemmin jonkinlainen onnenpotku.
Huijarisyndrooma ei ole pelkkää itsensä epäilyä, vaan välillä se kätkeytyy nöyryyden taakse. On jotenkin todella suomalaista vähätellä omaa menestystään, että se oli vain tuuria tai tossa nyt toisella kädellä sutaisin, mutta tämä saattaa myös vahvistaa uskomusta, ettet ole ansainnut menestystäsi.
Huijarisyndroomansa kanssa kipuilevan elämä voi olla hyvin stressaavaa ja ahdistavaa, kun sitä pelkää paljastuvansa huijariksi milloin tahansa. Se on tuttu vieras perfektionisteille ja oman elämänsä ylisuorittajille, mutta myös nykyajan epävarmuus yhdistettynä koviin vaatimuksiin ovat omiaan huijarisyndrooman syntymiselle.
Tunnustan. Tunnistan itseni monesta huijarisyndrooman arkkityypistä. Itselle huijarisyndrooma on näyttäytynyt etenkin, jos jokin asia on saavutettu ”liian helposti”, ettei sen eteen ole tarvinnut kärvistellä veren maku suussa ja hikikarpalot ohimoilla. Monesti myös se, ettei ole jonkin ”alan asiantuntija”, mutta silti onnistuu, tuntuu ihan huijaukselta, kun enhän minä tiedä/osaa tarpeeksi.
Omalla kohdalla tärkeintä on ollut oppia muuttamaan ja haastamaan omia haitallisia ajatusmalleja, ja ennen kaikkea oppia sietämään haitallisia ajatuksia. Omista ajatuksistaan kannattaa puhua tai kirjoittaa niitä ylös, eikä kamppailla niiden kanssa turhaan yksin. Usein jo se, kun näkee omat ajatukset paperilla auttaa ymmärtämään, kuinka outoja ajatuskeloja sitä käykään läpi ilman minkäänlaista kritiikkiä.
Ja hei, jos kärsit huijarisyndroomasta, muista, että todella moni kärsii siitä. Sä et ole yksin.
Huijarisyndrooman viisi tyyppiä
Tutkijan ja tohtorin Valerie Youngin mukaan huijarisyndroomasta löytyy viisi eri tyyppiä:
- Perfektionisti. Tähän huijarisyndrooman tyyppiin kuuluu uskomus, että jos asiaa ei ole hoidettu täydellisesti ja virheettä, olisit voinut tehdä paremmin. Tunnet itsesi huijariksi, koska perfektionistiset piirteesi saavat sinut uskomaan, että et ole niin hyvä kuin muut saattavat kuvitella.
- Asiantuntija. Asiantuntija tuntee itsensä huijariksi, koska hän ei tunne läpikotaisin jotakin asiaa tai hän ei ole pitänyt ohjia käsissään jokaisena hetkenä. Koska opittavaa on vielä paljon, hän ei koe olevansa asiantuntija.
- Luonnonlahjakkuus. Tämä tyyppi saattaa tuntea itsensä huijariksi, koska ei usko olevansa luonnollisesti älykäs tai taitava. Jos hän ei onnistu heti ensimmäisellä kerralla tai jos uuden taidon hallitseminen vie enemmän aikaa, hän tuntee olevansa huijari.
- Yksinpuurtaja. On myös mahdollista tuntea itsensä huijariksi, jos olet joutunut pyytämään apua saavuttaaksesi tietyn tason tai aseman. Koska et päässyt sinne pelkästään omin avuin, kyseenalaistat oman pätevyytesi tai kykysi.
- Superihminen. Tähän huijarisyndrooman tyyppiin kuuluu uskomus, että sinun on oltava kovin raskaan työn raataja tai ylittää rima sieltä, missä se on korkein, ja jos et onnistu, olet mielestäsi huijari.
Onko huijarisyndrooma sinulle tuttu vieras?
Ps. Jos haluat tutkailla huijarisyndroomaasi enemmän, tutustu Lempeän Badassin Rohkeuskirjaan.
Rohkeuskirja on voimakirjan syvällinen isosisko. Kirja on syväsukellus itsesi ääreen. Rohkeuskirjassa on erilaisia kirjoitusharjoituksia ja tehtäviä, joiden avulla tutustut itseesi, myös niihin pinnan alla oleviin asioihin, joita usein peittelet niin itseltäsi kuin muiltakin. Ennen kaikkea harjoitukset on suunniteltu niin, että voit uppoutua niihin, olla läsnä ja antaa itsellesi hitusen rakkautta, vaikka aiheet eivät välttämättä ole kevyitä. Kirjan yli 100 kysymystä ja tehtävää vahvistavat itseluottamustasi ja lisäävät rohkeuttasi.