Aamusivut – Seikkailu selkeyden löytämiseen ja luovuuden herättelyyn

Tutustuin aamusivuihin ensimmäisen kerran kuutisen vuotta sitten, kun työpsykologi ehdotti niitä minulle ahdistuksen ja stressin purkua varten. Sittemmin tutustuin Julia Cameronin Luovuuden tie -kirjaan, jossa harjoitusta avataan enemmän.

Aamusivut on tarkoitus kirjoittaa heti herättyä, jolloin sisäinen kriitikko ei ole vielä herännyt. Olen itse ollut tämän suhteen joustava. Välillä kirjoitan vasta hetken hereillä oltuani, mutta on siinä jotakin taikaa, kun kirjoittaa heti herättyään.

Cameronin mukaan tajunnanvirtaa kirjoittamalla on mahdollista päästää irti mielessä pyörivistä sekalaisista ajatuksista ja tehdä tilaa tärkeille ajatuksille - ennen kaikkea luovuudelle.

Minusta on ihana tyhjentää mieli heti herättyä ja aloittaa päivää hyvällä energialla, kun mieli ei suhise ideoita ja muista tämä -ajatuksia. On myös ihana pohtia omia unia, kun ne vielä aamulla muistaa yksityiskohtia myöten. Välillä kirjoitan tajunnanvirtaa ennen tärkeää työtehtävää tai projektia tehdäkseni tilaa luovuudelle tai illalla, jotta saan rauhoitettua ajatuksia suhisevan mielen.

Aamusivuja kirjoittaessa ei todellakaan tarvitse järkeillä. Muistan vieläkin elävästi, kun kirjoitin ensimmäiset päivät kolme sivua täyteen pää lyö tyhjää -lausetta. Tekstejä ei kirjoiteta kenellekään, ei edes itselle, joten lauserakenteita tai oikeinkirjoitusta on turha miettiä. Antaa kynän kirjoittaa, mitä mielestä pulppuaa.

Aamusivurutiinissa on tärkeämpää kirjoittamisen säännöllisyys kuin se, miten kirjoitat, pääasia, että ylipäätään kirjoitat. Kirjoittaminen auttaa sinua tutustumaan itseesi ja sanallistamaan sisäistä maailmaasi. Cameronin mukaan sopiva määrä tekstiä on kolme sivua. Tämänkin suhteen olen ollut joustava. Kirjoitan fiiliksen mukaan joko 1-3 sivua tai 5-20 minuutin verran. Joskus kirjoitan vain virkkeen ja se riittää. Etenkin, jos tajunnanvirran kirjoittaminen on sinulle uusi juttu, kannattaa rima asettaa mieluummin niin matalalle, ettet keksi tekosyitä olla tarttumatta kynään. Jos haluaa saada metodista parhaan hyödyn, aamusivuille pitää antaa aikaa. Cameronin mukaan ainakin 12 viikkoa.

Minulle on tullut harjoituksesta tärkeä aamun omahetki, ja sen kyllä huomaa poukkoilevista ajatuksista, jos on jäänyt aamulla kirjoittamatta.

Tajunnanvirran kirjoittaminen kannattaa aina

Olen kirjoittanut aamusivuja tai ehkä enemmänkin tajunnanvirtaa jo kuutisen vuotta säännöllisen epäsäännöllisesti. Tajunnanvirran kirjoittaminen on tapa purkaa ajatuksia ja tunteita vapaasti, ilman rajoja, mikä voi tuntua terapeuttiselta ja vapauttavalta.

Kun kirjoitat spontaanisti, ilman rajoituksia, pystyt järjestelemään mielen kaaosta. Saat myös selkeyttä, minkälaisia ajatuksia ja äänensävyjä mielessäsi onkaan. Itse huomasin aikanaan, nimenomaan tajunnanvirtaa kirjoittamalla, kuinka rumasti puhuin itselleni. Lisäksi harjoitus on auttanut minua purkamaan stressiä ja vaikeita tunteita. Kirjoittamalla olen voinut käsitellä minulle hankalia asioita ilman, että se vaikuttaa muihin ihmisiin. Sen jälkeen näistä asioista on ollut helpompi puhua myös toisten kanssa.

Olen tutustunut harjoituksen avulla itseeni syvällisemmin. Sitä kautta henkinen hyvinvointi on parantunut ja itsemyötätunto lisääntynyt. Olen löytänyt piilossa olevia pelkoja, uskomuksia, toiveita ja tarpeita. Kun kirjoittaa ilman odotuksia, saattaa pian huomata, ettei enää tuomitse omia ajatuksia. Ne ovat vain ajatuksia, eivät totuuksia.

Myös luovuus alkaa kukoistaa ihan uudella tavalla, kun saa kirjoittaa ilman sääntöjä ja rajoitteita. Sitä uskaltaa tutkailla ihan uusia ideoita ja näkökulmia.

Tajunnanvirran kirjoittaminen on toiminallista mindfulnessia. Kun syventyy kirjoittamishetkeen ja antaa ajatusten virrata vapaasti, se voi auttaa rauhoittamaan mieltä, kehoa ja hermostoa. Ainakin saat pienen läsnäolon hetken.

Kaiken kaikkiaan tajunnanvirran kirjoittaminen tai aamusivut ovat tapa tutustua itseesi, päästää irti möröistä ja edistää luovuutta sekä hyvinvointia.

Ps. Jos sinusta tuntuu hankalalle kirjoittaa pelkkää tajunnanvirtaa, ota avuksesi apukysymykset. Löydät Instagram tilini kohokohdista Kirjoitustuokioita-kohokohdan, jossa on herätteleviä kysymyksiä. Voit myös hankkia itsellesi Lempeän Badassin Voimakirjan tai Rohkeuskirjan, joiden kysymykset auttavat sinua löytämään itseluottamusta ja rohkeutta olla juuri sinä!

Edellinen
Edellinen

Commonplace book – Pane ajatukset ja ideat järjestykseen

Seuraava
Seuraava

Muistopäiväkirja: Miksi tarvitset sitä ja miten aloitat